Uitsaaitye :

Vanaf 15 April 2012
Premier Sondae om 19:30
Herhaal Maandae om 14:00,
Dinsdae om 10:30 en 00:00.

(Moenie agterna kom kla as jy dit nie gesien het nie.)
 

 


www.dinevanzyl.co.za
   

Wanneer laas was jy op Swellendam? Nee, nie verbygery nie, maar ingery, gestop, geet, oorgeslaap? Wanneer laas het jy die Breede sien verbyvloei op sy laaste skof na die see? Wanneer laas die Langeberge in sy blouse blou gesien? Die bloeisels in die lente, die sneeu op die pieke in die winter?

Wanneer laas was jy by die Drostdy op Swellendam? Gaan kyk bietjie in daai agterkamer wat uit die kombuis uit loop, regs in die hoek. Daar staan n kontrepsie wat lyk soos n ploegskottel en dit het pootjies van yster. Dit het n deksel met ho rante, sodat jy kole op die deksel kan gooi sonder dat dit afval. Baie soos jou Bush Baby swartpot vandag, die rante is net hor.

Die enigste verskil, is dat hierdie ploegskottel van koper gemaak is ongeveer 200 jaar gelede vir die uitsluitlike doel om melktert oor die kole te bak. Want hulle het nie Defy-stowe gehad nie, verstaan. Jy sit die deeg met die melkpap daarin op die koperbak en jy sit dit op die kole. Dan sit jy die deksel op en gooi kole bo-op. Veertig minute en jy haal jou moesa groot melktert uit, perfek gebak.

En dan is daar niertjies met n suursousie in skaapvet gebraai. Die enigste spyt wat jy later het, is dat jy jouself nie heeltemal onkapabel dik gevreet het nie. En dit op brood wat in die buiteoond gebak is.

Ons bak ook viskoekies, maar nie sommer so nie. Die vis word in wyn geposjeer en dis n lieflike affre. Ons maak ook n outydse ete: frikkadelletjies gekook in boontjiesop en René maak telefoonpoeding dis n lekker resep van haar (wat sy by Mareta gekry het).

Mareta. Mareta het hoeveel van die ander mense in die program leer kook en bak. Sy deel graag haar kennis en koester haar familie. Sy laat nie dat terugslae haar onderkry nie en leef met drif en passie. En dan moet jy bietjie haar kluitjies proe wat sy op n skenkelpot maak. Jy gaan trane in die o kry van lekkerkry.

Dan is daar ook haar skoonma se karringmelkpoeding...

Het ek nou van alles geskryf? Nee. Hoe moet ek skryf van die mooite van die mense? Van die hartlikheid, die styl?

Hier is die resepte wat in die program was: 

Outydse karringmelkpoeding:

1 E botter

k suiker

3 eiers

3 E meel

1 t bakpoeier

knippie sout

1 k melk

2 k karringmelk

 

Mareta se outydse karringmelkpoeding maak n mens so:

Room die botter en suiker saam, voeg die eiers 1 vir 1 by en klits goed. Sif die meel, bakpoeier en sout  en  voeg by.  Maak aan met melk en karringmelk.  Gooi in gesmeerde bak.

Sit klontjies botter bo-op.

Bak 40 min tot mooi ligbruin bo-op.  Bedien met sitroen- of vye konfyt.

 

Wenk van Dine van Zyl: hierby kan ook 1 t vanieljegeursel gevoeg word.

 

Skaapskenkelpot:

 

3 uie, in skywe gesny

2 E kookolie

1,5 kg skaapskenkels

4 E meelblom

2 t sout

t swartpeper

  t koljander

2 rape, opgekap

4 kruinaeltjies

paar takkies vars tiemie

2 k kookwater

2 geelwortels, opgekap

4 aartappels, geskil en in kwarte gesny

 

Braai die uie in die kookolie tot dit glaserig is en skep uit.

Rol die vleis in meel wat gegeur is met sout, swartpeper en koljander. Braai die vleis tot dit gesel is van buite.  Voeg die raap, kruinaeltjies, tiemie en kookwater by, sit die deksel op en laat dit stowe.

Voeg die geelwortels en aartappels by en stowe tot sag. 

 

Maak nou die kluitjies.

 

KLUITJIES

 

2 k koekmeel

4 t bakpoeier

t sout

6 E botter

2 eiers

6 E melk

k fyngekapte pietersielie

1 gerasperde ui

1 t vars tiemie

knippie swartpeper

 

Sif die koekmeel, bakpoeier en sout saam en vryf die botter daarin.

Klits die eiers en melk en roer die pietersielie, ui, tiemie en sout by. Meng dit alles saam tot n taamlike stywe beslag.

Skep lepelsvol kluitjies in die vloeistof op die vleis en groente. Stowe vir 20 minute sonder om die deksel op te lig.

Bedien die kluitjies saam met die vleis.


SITROENKONFYT

7 8 mooi groot sitroene

2,5 kg suiker

15 k water

 

Rasper sitroen liggies van buite dat hy soos skilpaddop lyk. Sny in kwarte en haal binneste deel uit, gooi dit weg.

Plaas kwart skywe in koue water in emalje- of plastiekemmer met bord bo-op om stukke onder water te hou. Vars uit vir 3 dae maar vervang water elke dag met vars water.

Kook op derde dag sag in skoon water tot vuurhoutjie se agterkant deur skil kan gaan.  Maak stroop van suiker en water en plaas saggekookte skille in stroop.  Kook vir 30 min en laat oornag in stroop l.

Kook volgende dag tot stroop dik en skywe glansend is.  Bottel warm.

 

 

Melktert:

Melktertkors:

 

2 k koekmeel

1 E bakpoeier

k suiker

knippie sout

100 g botter

1 eier

100 ml melk

 

Hierdie resep is genoeg vir twee melkterte.

Vir die kors meng jy die meel, bakpoeier, suiker en sout en vryf die botter in.

Klits die eier en melk en voeg by.

Werk alles liggies deur met die vingers tot dit n stywe deeg vorm.

Rol die deeg uit en strooi meel daaroor.

 

Melkpap:

1  k koekmeel

3 t mielieblom

1 k suiker

8 eiergele

1 k melk

nog 4 k melk 

3 t vanieljegeursel

250 g botter

8 eierwitte

 

Nou vir die melkpap.

Meng die meel, mielieblom, suiker, eiergele en die koppie melk en sit dit eenkant.

Verhit nou die 4 koppies melk, vanieljegeursel en botter en roer die meelmengsel daarby. Verwyder van hitte.

Klits die eierwit styf en vou dit versigtig in die mengsel.

Giet dit op die deeg.

As jy dit in die oond bak, doen dit teen 180 C vir 40 minute.

Strooi kaneel oor voor bediening.

 

 

Niertjies met n suursousie:

1 fyngekapte ui

2 E skaapvet

8 skaapniertjies, skoongemaak

k meel

sout en peper

30 ml (2 E) asyn

15 ml (1 E) suiker

paar takkies pietersielie, baie fyn gekap

 

Braai die ui in die skaapvet.

Sny die niertjies op, strooi meel oor en geur met sout en peper.

Braai dit saam met die uie.

Voeg die asyn en suiker by, roer deur en strooi die pietersielie oor.


Viskoekies:

rou geelstert

2 lourierblare

skil van 1 suurlemoen

sout en peper

 

Om die viskoekies maak, kook eers die geelstert sag in witwyn waarby lourierblare, suurlemoenskil, sout en peper gevoeg is.

 

500 g gevlokte ferm vis

2 k fyn aartappel

1 k bruismeel

1 ui gerasper

3  eiers

⅓ k pietersielie

sout & peper

2 E suurlemoensap

varsgerasperde neutmuskaat

 

Maak nou die viskoekies deur die gevlokte geelstert te meng met fyn aartappel, bruismeel, gerasperde ui en 3 geklitste eiers. Roer hierby fyngekapte pietersielie, sout en peper en n bietjie suurlemoensap en varsgerasperde neutmuskaat.

Vorm viskoekies, rol dit in meel en bak in vlak olie tot goudbruin.

 

Frikkadelletjies in boontjiesop

Hierdie frikkadelletjies word in die boontjiesop gaargemaak.

200 g beesmaalvleis

200 g varkmaalvleis

⅓ k gerasperde ui

2 snye brood, korsies af

t fyn koljander

t dro tiemie

sout en peper

 

Meng die bees- en varkmaalvleis en gooi die gerasperde ui by.

Verkrummel die brood en gooi dit by die vleis saam met koljander, tiemie, sout en peper. Meng liggies en rol dit in frikkadelletjies.

Kook vir agt minute in voorafbereide boontjiesop.

 

Telefoonpoeding:

1 k suiker

k botter

1 eier

3 E appelkooskonfyt

1 k koekmeel

1 t koeksoda

1 t fyn gemmer

t sout

1 k melk

 

Room die suiker, botter en eier saam en roer die appelkooskonfyt by.

Meng die koekmeel, koeksoda, fyn gemmer en sout en roer dit by die bottermengsel. Voeg die melk by en meng.

 

Stroop:

 

3 k kookwater

1 k suiker

gerasperde skil van 1 suurlemoen

 

Maak die stroop deur die kookwater, suiker en suurlemoenskil saam te kook.

Gooi die stroop in n oondskottel en skep die deegmengsel in die stroop.

Bak teen 180C vir 30 tot 40 minute. 

Developed by Webclick     |     Hosted by Websurf